Ben ik in beeld?
Iemand met een lichamelijke handicap probeert zijn begeleider iets duidelijk te maken, maar wordt niet begrepen. Een begeleider doet zijn best om zijn cliënt op de goede manier te benaderen, maar zijn aanpak blijkt niet de goede. Situaties die voorkomen in de zorg. Daarom namen cliënten van zorginstelling Gemiva-SVG Groep het initiatief om van de omgang met elkaar een speerpunt te maken. Het resultaat is een praktische werkkoffer 'Ben ik in Beeld?'.
Koffer
Ben ik in Beeld? is bestemd voor cliënten en medewerkers in de zorg. De inhoud helpt hen een gesprek aan te gaan over bejegening. De koffer is ontwikkeld door een werkgroep, die bestaat uit cliënten en medewerkers van de Gemiva-SVG Groep. De cliëntenraad die de belangen van mensen met een lichamelijke handicap behartigt, nam hiertoe het initiatief. De werkgroep maakte gebruik van ervaringen uit het leven van cliënten. De koffer bestaat uit:
·  een dvd waarop dagelijkse situaties voor het voetlicht zijn gebracht;
·  een gespreksspel dat helpt om met elkaar van gedachten te wisselen;
·  een boekje met waar gebeurde verhalen van cliënten, geschreven door Hanneke Coert;
·  informatie over het Inspringtheater, een manier om dieper op het onderwerp door te gaan.
Hoofdrol
Cliënten en medewerkers van de Gemiva-SVG Groep spelen de hoofdrol in alle onderdelen van de koffer. Bijvoorbeeld op de dvd. In korte films spelen zij situaties uit de dagelijkse omgang van cliënten en begeleiders. Bijvoorbeeld: lang moeten wachten op hulp, iets zelf moeten doen of niet gehoord worden. Na ieder voorbeeld is er de mogelijkheid de dvd stil te zetten om de situatie te bespreken.
Handen in het haar
Hanneke Coert schreef de teksten van het boek naar aanleiding van de verhalen die ze van andere cliënten kreeg. Ze vertelt: “Omdat ik zelf een handicap heb, zijn de verhalen mij niet vreemd. Een begeleider is erop getraind alert te zijn op dingen die wij niet zelf kunnen. Maar dat lukt niet altijd. Je voelt je dan onbegrepen. Soms is dat gevoel terecht en ziet een begeleider niet dat je met de handen in het haar zit. Onenigheid is dan snel geboren. Ik hoop dat het boek bruikbaar zal zijn voor cliënten en voor begeleiders. Als we meer begrip voor elkaar hebben, blijven wij 'in beeld'.”

Mensen die meer willen weten over de koffer, kunnen zich in verbinding stellen met het Educatief Centrum van de Gemiva-SVG Groep, e-mail educatief-centrum@gemiva-svg.nl, telefoon (0182) 57 59 40