Beschrijving:
'Heb ik Alzheimer? Helemaal vergeten.' 's Avonds begint de dag al te verdampen.'
Wereldwijd lijden meer dan 24 miljoen mensen aan dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer. Elke zeven seconden komt er een nieuwe dementerende bij. In Nederland is in 2050 één op de 44 burgers dement.
Er is veel over dementie geschreven, maar de dementerenden zelf komen nauwelijks aan het woord. Ze zouden immers niets meer beseffen. Journaliste Stella Braam en haar vader, de psycholoog René van Neer, rekenen af met dit vooroordeel in Ik heb Alzheimer. Het verhaal van mijn vader is een onthutsend, aangrijpend én hilarisch verslag van een strijdbare burger met de ziekte van Alzheimer die in opstand komt tegen de vooroordelen en betutteling in zorg en samenleving.
Stella Braam volgt de lotgevallen van haar vader René op de voet. In 2003 krijgt hij te horen dat hij Alzheimer heeft. Hij verhuist naar een zorgcentrum in Maastricht. Daar zet hij de boel op stelten, 'gijzelt' zijn afdeling en eist aandacht en inspraak. Bijna gaat hij ten onder aan 'rustgevende' medicatie en ten slotte verdwijnt hij achter slot en grendel in een ander verpleegcentrum.
Een paar conclusies van René van Neer:
- Dementerenden hebben behoefte aan menselijk contact. Juist dat aspect ontbreekt in de zorg.
- Dementerenden worden blootgesteld aan voor hen gevaarlijke medicatie (antipsychotica) met als doel ze rustig te houden. Vijftien tot twintig procent van de dementerenden die deze medicatie krijgt toegediend, loopt gevaar vroegtijdig te overlijden of een herseninfarct te krijgen. Hoeveel doden er vallen, is niet onderzocht.
- Vrijwillige euthanasie bij dementerenden is verboden. Dat moet anders, vindt René. Ook dementerenden hebben recht op vrijwillige euthanasie.
Stella Braam (1962) publiceerde onder meer De blinde vlek van Nederland. Reportages over de onderkant van de arbeidsmarkt (1994), Grijze wolven. Een zoektocht naar Turks extreem rechts (1997; geactualiseerde druk 2004) en Tussen gekken en gajes. Avonturen in de undercoverjournalistiek (2004).
Ik heb Alzheimer
Ik heb Alzheimer
Stella Braam